- 2-3 db közepes cékla
- 2 ek Floriol ACTIVE étolaj
- 200 g rizottó rizs
- 2 kis mogyoróhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- ~ 8 dl zöldség alaplé
- 100 g vaj
- 70 g parmezán sajt
- só, bors
- 1-2 szál friss kakukkfű
- 1 ek Floriol étolaj
- 300 g grill sajt
1. Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra. Mossátok meg a céklát, majd héjastól sózzátok meg, locsoljátok meg kevés Floriol ACTIVE étolajjal és csomagoljátok be alufóliába. Rakjátok tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssétek puhára 1 óra alatt. Ha megpuhult, folyó víz alatt hámozzátok meg, majd vágjátok fel 1-2 cm-es kockákra.
2. Nagy méretű, lapos serpenyőben hevítsétek Floriol étolajat. Futtassátok meg benne az apróra vágott mogyoróhagymát, majd a rizottó rizst is. Mielőtt színt kapna, öntsétek fel a száraz fehérborral, és sózzátok ízlés szerint.
3. Ha már a rizsszemek magukba szívták a bort, öntsétek fel annyi alaplével, hogy éppen ellepje a rizst. Főzzétek közepes lángon és keverjétek folyamatosan, vigyázzatok, ne kapjon oda a rizs. Ha az alaplé elpárolog, mindig pótoljátok újra annyival, amennyi éppen ellepi a rizst. Ezt ismételjétek 4-6 alkalommal.
4. Ha már al dente a rizs, és mindjárt kész, akkor öntsétek fel újra a szokott módon kevés alaplével, majd adjátok hozzá a sült céklát, a kockára darabolt hideg vajat és a parmezánt is. Folyamatos keveréssel érjétek el, hogy a felolvadt sajt és a vaj egyneművé váljon a rizsből kioldódott keményítővel.
5. Nagy serpenyőben hevítsetek Floriol ACTIVE étolajat. Süssétek aranybarnára a grillsajt mindkét oldalát 2-3 perc alatt, majd daraboljuk fel.
6. Tálaljátok a forró rizottót a grillsajttal és kevés friss morzsolt kakukkfűvel.
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet.
Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.