Datolyás-diós rétes

Az ünnepekre nemcsak bejglit lehet készíteni, ennek a „karácsonyízű” rétesnek is helye van az asztalon. Szuper választás a tudatosan étkezőknek.

Hozzávalók
  • 1 csomag réteslap (8-10 lap)
  • 300 g dió
  • 15 szem datolya
  • 3 alma
  • ½ bio citrom leve és héja
  • 1 kk fahéj
  • 6-8 kanál Floriol BALANCE étolaj
  • 3 ek olvasztott vaj
  • kevés porcukor a hintéshez

Elkészítés

  1. Vegyétek elő a réteslapot a hűtőből, hagyjátok kicsit állni, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  2. Őröljétek kicsit darabosra a diót egy aprítógépben, majd tegyétek egy nagy keverőtálba.
  3. Magozzátok ki a datolyát, és azt is aprítsátok fel amennyire lehet, majd tegyétek a dióhoz. Pucoljátok meg az almákat, reszeljétek le őket, és egy picit nyomkodjátok ki a levét, majd mehet ez is a töltelék többi hozzávalójához.
  4. Adjátok hozzá a fahéjat, facsarjatok rá citromot, és reszeljétek rá a kezeletlen héját is, majd keverjétek össze a masszát jó alaposan. Melegítsétek elő a sütőt 170 °C -ra.
  5. Ebből a mennyiségből 2 rúd rétest tudtok készíteni. 8 réteslapra lesz szükség: egy nagy deszkára helyezzétek rá az első réteslapot, majd kenjétek meg a felületét Floriol POWER étolajjal.
  6. Növeljétek meg egy picit a rétes felületét, hogy hosszabb legyen: ehhez helyezzetek rá úgy egy újabb réteslapot, hogy annak hosszabb oldala 10-15 cm-rel tovább lógjon. Kenjétek meg ezt is étolajjal.
  7. Tegyetek rá még két lapot ugyanígy, hogy összesen 4 lapból álljon majd a tészta. A töltelék felét egyenletesen szórjuk szét a legfelső réteslap teljes felületén, majd tekerjétek fel úgy, hogy ne kerek, hanem kicsit ovális formát kapjatok.
  8. A végeit nyomkodjátok le.
  9. Az egész folyamatot ismételjétek meg a következő rúd elkészítésekor is.
  10. Rakjátok a két rétest egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjétek meg őket az olvasztott vajjal, és süssétek 18-20 percig.
  11. Mikor kihűlt, hintsétek meg egy kevés porcukorral, és óvatosan vágjátok fel.

Allergének

  • glutén
  • diófélék
  • laktóz

Tippek

  • Az alapos étolajos kenésre azért van szükség, mert ettől lesz finom ropogós a rétes.
  • Készíthetitek 5-5 lapból is, ha több tésztára vágytok benne.
  • Kipróbálhatjátok mákos-aszalt szilvás verzióban is.
  • Ha csak a dióra vagytok allergiások, vagy érzékenyek, de más diófélére nem, akkor helyettesíthetitek pisztáciával is.
Hasonló receptek
Sütőtökös cupcake almaszósszal
Sütőtökös cupcake almaszósszal
Rebarbarás somlói
Rebarbarás somlói
Patatas bravas és vörösboros chorizo olívabogyóval
Patatas bravas és vörösboros chorizo olívabogyóval
Link a vágólapra másolva
Sütibeállításokkal kapcsolatos információk

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet.

Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.